Verschillen tussen luchtkoelers en draagbare airconditioners

Verschillen tussen luchtkoelers en draagbare airconditioners

Luchtkoelers en draagbare airconditioners zijn de twee meest gebruikte apparaten in het Verenigd Koninkrijk om te ontsnappen aan de verschrikkelijke zomers. Voordat u in deze apparaten investeert, is het echter essentieel om het verschil tussen de twee te kennen.

Grondig onderzoek is belangrijk om de perfecte luchtkoeler of airconditioner te kopen die aan al uw huiseisen voldoet. Om u hierbij te helpen, zetten we de belangrijkste verschillen tussen de twee apparaten op een rijtje.

Wat is een luchtkoeler?

Airconditioners worden gemakkelijk verward met luchtkoelers.

Een luchtkoeler is een veel eenvoudiger functionerend apparaat dan een airconditioner. Het is niet uitgerust met complexe onderdelen of gas. Daardoor zijn ze kosteneffectiever en geschikt voor droge klimaten. Bovendien zijn ze ook veel kleiner van formaat en dus meer geprefereerd omdat ze gemakkelijk in uw woonkamer passen.

Maar ondanks hun compacte formaat hebben ze een uitstekende koelcapaciteit; in feite geven ze veel koelere lucht af dan airconditioners.

Dus als u de zomerhitte wilt verslaan, zijn deze compacte apparaten in verschillende modellen, zoals raamkoelers, woestijnkoelers of persoonlijke koelers, de perfecte oplossing voor u!

Hoe werken luchtkoelers?

Aircoolers werken met behulp van verdampingskoeling. Ze werken net als een gewone ventilator, met een extra waterreservoir dat helpt om koele lucht door de ruimte te laten circuleren.

Ze werken door warme lucht uit de omgeving aan te zuigen en deze door een koelkussen te voeren dat met behulp van water of ijs vochtig wordt gehouden in een honingraatfilter.

De lucht wordt afgekoeld en vervolgens via een interne ventilator weer in de ruimte gebracht terwijl het water verdampt. Hierdoor zijn ze ideaal voor een droog klimaat.

Wat is een draagbare airconditioner?

Draagbare airconditioners worden onderverdeeld in twee eenheden:

Monobloksystemen: Deze airconditioners herbergen alle onderdelen in een enkele eenheid en zijn een van de minst dure airconditioners. Ze zijn ideaal voor gebruik naast een alternatieve koeleenheid.
Draagbare split-airconditioners: Deze hebben twee units – een buitenunit met de compressor en condensor, terwijl de binnenunit het ventilatiesysteem bevat.

Draagbare split-airconditioners zijn duurder, maar stiller dan de monobloksystemen van deze twee categorieën. Ze hebben ook een veel sterker koelsysteem en koelen de ruimte efficiënter dan een luchtkoeler. Ten slotte zijn ze perfect voor vochtige klimaten.

Hoe werken draagbare airconditioners?

Draagbare airconditioners geven iets meer koeling en zijn zwaarder uitgerust. Ze hebben een complexer werkend systeem want ze maken gebruik van koelgas om de lucht af te koelen.

Deze koude lucht wordt dan met een interne ventilator de kamer ingeblazen, en de binnentemperatuur wordt onmiddellijk afgekoeld. Omdat ze de warme lucht via een raam of een ventilatieschacht naar buiten afvoeren, hebben ze een afvoerslang nodig.

Hierdoor zijn ze beter geschikt voor grotere ruimtes. Ten slotte verbruiken ze meer stroom omdat ze zwaarder zijn.

Belangrijkste verschillen tussen een luchtkoeler en een draagbare airconditioner

Kosten

Een luchtkoeler zal altijd een goedkopere optie zijn dan draagbare airconditioners, omdat het elektriciteitsverbruik van een luchtkoeler aanzienlijk laag is en er geen schadelijke gassen vrijkomen, wat hem ook duurzamer en milieuvriendelijker maakt.

Maar als u geen budgettaire beperkingen hebt, kunt u overwegen voor een airconditioner te gaan.

Prestaties

  • Luchtkoelers: In tegenstelling tot een airconditioner kunt u bij een luchtkoeler de verdampingskoeler niet op afstand bedienen. Bovendien hangt de efficiëntie van luchtkoelers af van de grootte van het waterreservoir, en werken ze niet effectief in grotere kamers of ruimtes. U moet dus een watertank kopen die overeenstemt met de grootte van uw kamer voor een efficiënt koeleffect.
  • Draagbare airconditioners: Draagbare airconditioners werken efficiënter omdat het zware machines zijn. Dit betekent ook dat het koeleffect een paar graden hoger is dan bij luchtkoelers.
    Als u in een vochtig klimaat woont, is een airconditioner een perfecte optie voor u, omdat deze de vochtigheidsgraad effectief afkoelt.

Onderhoud

  • Luchtkoelers: Luchtkoelers moeten elke dag of elke keer dat je ze wilt gebruiken gevuld worden met water of ijs. Bovendien moet je ervoor zorgen dat het water geen broedplaats wordt voor muggen en ongedierte.
  • Draagbare airconditioner: Deze apparaten moeten regelmatig onderhouden worden om een efficiënte werking te garanderen. De uitlaatslang kan soms verontreinigd water van het apparaat opvangen. Zorg ervoor dat je hem onmiddellijk schoonmaakt.
    Installatie
  • Luchtkoelers: Een verdampingskoeler vereist geen professionele hulp bij de installatie. De installatie is heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar het waterreservoir te vullen met koud water en de stekker in het stopcontact te steken. Je kunt bij verdampingskoelers ook de ventilatorstand verkennen en deze naar wens instellen.
  • Draagbare airconditioner: Het is relatief gemakkelijker om monoblock draagbare airconditioners te installeren, omdat je alleen maar de slang door een luchtrooster hoeft te halen. Bij het installeren van een split air draagbare airconditioner moet je een plek buiten vinden voor de tweede unit. Dit kan enigszins lastig blijken te zijn.

Hoe kies je een draagbare airconditioner of luchtkoeler?

De aanschaf van elk soort apparaat of machine, hoe compact of groot ook, vereist een grondig onderzoek vóór de aankoop. Hetzelfde geldt voor een draagbare airconditioner of luchtkoeler.

Op basis van je klimatologische omstandigheden en de ruimte in je kamer kun je vergelijken welke het doel het beste dient.

Daarnaast zijn er nog enkele andere punten die je kunt overwegen voordat je een keuze maakt:

Prijzen

Als je een koelapparaat wilt kopen voor een kleinere ruimte, dan kun je besparen door te kiezen voor een luchtkoeler, omdat die goedkoper is dan een draagbare airconditioner.

Heb je echter een grotere ruimte, dan is een luchtkoeler niet de beste optie. Je kunt goed onderzoek doen en verschillende modellen vergelijken om de beste te kiezen.

Werking

Verdampingskoelers en airconditioners werken heel verschillend. Ook de functionaliteit van deze apparaten is verschillend. Een draagbare airconditioner kun je efficiënt bedienen met een afstandsbediening en de temperatuur naar wens instellen. Deze functie wordt niet geboden in een luchtkoeler, want die moeten handmatig bediend worden.

Luchtbehandeling

Sommige luchtkoelers hebben een bevochtigingsfunctie, omdat ze vooral in een droog klimaat worden gebruikt en essentieel vocht afgeven aan de droge lucht.

Airconditioners daarentegen hebben zeker een ontvochtigingsfunctie. Je kunt ook draagbare airconditioners vinden met extra luchtfilters of houtskoolfilters die effectief frisse lucht in de kamer brengen.

Tenslotte kun je ook draagbare airconditioners kiezen met verschillende ventilatorstanden om als gewone ventilator te gebruiken en de temperatuur niet te verlagen.

Koelvermogen

Als je een draagbare airconditioner of een luchtkoeler koopt, houd er dan rekening mee dat het vermogen van het apparaat moet passen bij de grootte en de koelbehoefte van je kamer.

Draagbare airconditioners hebben ongeveer 80 watt per vierkante meter nodig. Luchtkoelers hebben flexibel ontworpen modellen volgens de grootte van de kamer, en die kun je meestal vinden in de handleiding van de fabrikant.

Conclusie

Welk apparaat je ook kiest, beide machines zijn een uitstekende investering om toenemende warmte effectief te beheersen.

Denk er ook aan dat regelmatig onderhoud van een machine essentieel is om hem langer mee te laten gaan en efficiënter te laten functioneren. Zorg er dus voor dat je de machines schoon houdt. Je kunt de luchtfilters vervangen als je vindt dat ze te veel vuil of stof hebben opgenomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *